Úvod » POTRAVINY » Obiloviny & mouky » Teff celozrnný tmavý, 400g
TEFF - Nejmenší obilí světa
bylo objeveno již v pyramidách před více než 3300 př.n.l.. Jelikož je to příliš malé zrno pro zpracování, nezbavuje se teff živin broušením jako ostatní obilí. Je bohatý na bílkoviny, sacharidy - pomalu se uvolňující, vlákninu a minerály (vápník, fosfor, železo, měd´, barium) a thiamin. Neobsahuje lepek a není geneticky modifikováno. Má sladkou oříškovou chuť. Vyskytuje se v několika barvách od krémově bílé až po rudě hnědou. Z hlediska jinu a jangu patří mezi nejjangovější obilí jako amaranth a quinoa.
Použití: při pečení lze nahradit část mouky moukou z teffu. Jako zahušťovadlo do polévek, omáček, pudingů a při pečení. Uvařený teff lze smíchat s bylinkami, semínky, fazolemi, tofu, česnekem, cibulí, či jinou zeleninou a udělat obilninový burger. Lze i naklíčit a přidat do salátů. Možné je použít jako přídavek do těsta na palačinky a ideální do ranní kašové směsi.
Příprava: na 1 díl teffu - 4 díly vody přivést k varu a přidat špetku soli. Poté plamen stahneme na minimum a na rozptylce vaříme přikryté 20 - 30 min. (než se voda vsákne). Na závěr necháme dojít bez varu cca 5 minut. Doporučuje se pro: děti a dospívající, sportovce, těhotné ženy, důchodce, diabetiky, lidi s obezitou, lidi s nesnášenlivostí lepku, vegetariány a alternativně se stravující populaci díky vysokému obsahu bílkovin. Skladování: na chladném tmavém a suchém místě, nejlépe v uzavřené sklenici. Po uvaření a vychlazení uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů.