Úvod » POTRAVINY » Dochucovadla & zahušťovadla » Umeocet BIO 250ml
Umeocet BIO 250ml
Umeocet je tradiční japonské ochucovadlo, které vzniká při výrobě Umeboshi švestiček. Plody švestiček Ume jsou nakládány do slaného nálevu do sudu a zatíženy. Tekutině, která se během procesu shromažďuje na dně sudu, se říká umeocet. Nejde však o klasický ocet, neboť místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet má slano-kyselou chuť. Zachovává si většinu příznivých účinků jako Umeboshi švestky. Umeocet obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů, vitamínů. Výrazně snižuje kyselost organismu, napomáhá překyselení a vyrovnává tím pH krve. Umeboši se tradičně používají pro zažívání a proti únavě. Kyselina pikrová, rovněž obsažená v těchto švestkách, stimuluje funkci jater a ledvin, aby rozpouštěly a vylučovaly toxické látky z těla. Tím posilují odbourávání alkoholu. Umeocet je vhodná náhrada za běžný ocet. Příjemně osvěží především v letních měsících.
Umeboshi je druh japonské nakládané potraviny. Přirozená barva švestek je hnědá, ale nakládají se společně s červenými listy Perilla, které zbarví švestičky umeboši do červena. Tyto plody obsahují bohatě vápníku, železa a i díky vysokému obsahu soli jsou v Japonsku považovány za extrémně zdravé. Nutno dodat, že švestičky se užívají jen ve velmi malém množství, takže se nemusíme bát soli. Tu lidé zkonzumují mnohem více v jiných potravinách. Japonci si nejraději plody přidávají k rýži. Používají se jako lék při nachlazení i jako prevence nachlazení, při zažívacích obtížích, mají vliv na imunitu a zpomalují celkové stárnutí organismu.
Blahodárné účinky: antioxidační, detoxikační, prospívá trávení a imunitě. Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vápník, železo, fosfor, draslík, sodík, vláknina...
Využití v kuchyni: Umeocet se používá do salátů, do polévek a všude tam, kde chceme získat slano-kyselou chuť. Pokud přidáme do jídla umeocet, již nemusíme moc solit. Umeocet je sám o sobě dost slaný. Pro léčebné účely stačí pár kapek do sklenice vody a vypít.