Sojové boby
pochází z východní Asie, kde se pěstovaly již asi 2000 let před n. l. V Číně patřily dokonce k posvátným plodinám. K nám do Evropy se dostaly až koncem 20. století. Jedná se o velmi cennou luštěninu bohatou na bílkoviny, obsahuje totiž všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro život. Sója je zásadotvorná, podporuje odolnost vůči rakovině díky fytolátkám a obsahem vitamínů a minerálů dělá dobře nervové soustavě. Dodává dobře vstřebatelný vápník a rozhodně nezatěžuje naše cévy cholesterolem.
Sojové boby obsahují vitamíny B1,B2,B3,B5,B6,E,K, beta-karoten, biotin, kyselinu listovou, vápník, jód, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, vlákninu, bílkoviny, složité sacharidy, omega-3 a omega -6 nenasycené mastné kyseliny, lecitin.
Před použitím se musí boby namočit alespoň na 12 hodin. Poté se voda slije, přidá se čerstvá a vaří se přibližně 1 hodinu. Sojové boby lze dochutit a použít jako každé jiné luštěniny, využívají se však převážně při výrobě natta, tempehu, tofu, sojového mléka aj.