Úvod » POTRAVINY » Sušené plody, ořechy a semena » Sezamové semínko neloupané BIO 300g


        

Sezamové semínko neloupané BIO 300g

skladem

 

naše cena bez DPH : 51 Kč
naše cena s DPH (15 %):
59 Kč

do košíku:
  ks  

Sezamové semínko neloupané BIO

Sezamové semínko je považováno za nejstarší koření na světě. Je výborným zdrojem organického vápníku, fosforu a hořčíku. Napomáhá např. při léčbě nemocí kostí a zlomenin. Ze sezamu se připravuj velmi oblíbené koření gomasio.

Sezamová semínka je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Jejich účinek je velmi všestranný - proto se doporučuje konzumovat sezamové semínko pravidelně. Říká se o něm, že žádná skála před ním nezůstane celá. V tomto maličkém, dvoumilimetrovém semínku, které je nejstarším kořením na světě, se ukrývá velká léčivá síla. Obyvatelé východu již po staletí znají jeho léčivé schopnosti. Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. U nás jeho konzumace není zatím bohužel moc velká, převážně se s ním zdobí pečivo a začíná se používat i sezamový olej. Rozemletím semínek vzniklé máslo tahini, které se používá do krémů, koktejlů i slaných jídel. Výhodnější je konzumovat přírodní - neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.

Sezamová semínka obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny. Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a vitamínů B1, B2, B3 a karotenů.

Léčivé účinky: Sezamová semínka působí příznivě při chorobách očí, vlasů, kůže a nehtů. Vysoký obsah zinku podporuje imunitu. Příznivě působí také na chod srdce. Zvlhčují sliznici střev, pomáhají tedy při zácpě. Pomáhají ke snížení vysokého krevního tlaku. Zlepšují látkovou výměnu. Díky velkému množství vápníku pomáhají při léčbě osteoporózy. Pro vegetariány slouží jako náhrada masa díky vysokému obsahu bílkovin. Kvůli vysokému obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti.

Příprava koření GOMASIO:
GOMA = znamená sezamová semena, SHIO = znamená sůl. Z toho vyplývá, že se gomasio připravuje ze sezamových semen a soli, někdy se používá také semínko lněné.

Gomasio podporuje trávení, vstřebávání živin ze stravy ve střevech, posiluje a zlepšuje kvalitu krve. Posiluje nervový systém, odstraňuje únavu, pomáhá mírnit bolesti (např. zubů a hlavy). Pomáhá při těhotenské nevolnosti a při pocitu na zvracení. Je vhodné při osteoporóze a při nedostatku vápníku.

Gomasio jako ochucovadlo se připravuje v proměnlivém poměru. Obvykle od 14:1 až 22:1 (semena k soli). Poměr se stanoví podle ročního období (v zimě může být slanější) a jin nebo jang kondice strávníka. Pro zdravé a dospělé strávníky se používá poměr 18 dílů semínka :1 dílu soli.

1. Semínka pečlivě propláchneme protože někdy obsahují malé kamínky, které je nutno vytřídit. Pak je opražte na předehřáté pánvi, na malém nebo středním plameni. Musíte je stále dřevěnou vařečkou míchat a čas od času pánví zatřepat. Když semena začínají praskat, zkuste jedno semeno zmáčknout mezi palcem a čtvrtým prstem. Jestliže lehce praskne a rozmázne se, je opražení dostatečné. Pak semena vysypte z pánve a nechte je ochladit.

2. Pražte mořskou sůl po několik minut na pánvi na středním plameni. Stále míchejte. Sůl pražte tak dlouho, až se vytratí silný pach. Během pražení se ztratí vlhkost soli, vypaří se. Po opražení je možné velice snadno sůl rozdrtit na prášek, takže olej ze semen obalí každou částečku soli.

3. Rozdrťte sůl ve třecí misce suribachi až je velmi jemná. Pak přidejte semeno v žádaném množství. Obě součásti pomalu společně třete. Celé umění výroby gomasia spočívá právě v tomto třecím pochodu. Semínka a sůl společně třeme krouživým pohybem bez použití zvýšené síly či tlaku (rozetřeme asi 80% semínek). Při tření musí být obě součásti teplé aby olej ze semen obalil každou částečku soli a gomasio nemělo slanou chuť.

Hotové gomasio uložené v uzavřené sklenici je dobré skladovat v lednici.

Sůl je v gomasiu vhodně navázána na sezamový olej a neškodí tolik organismu. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Slouží ke kořenění obilovin, zeleniny, rýže nebo jej můžete přidat kamkoliv dle fantazie.

Tahini - je máslo – nebo-li pasta připravená z rozdrcených sezamových semínek. Je tradiční součástí středozemní pomazánky - hummusu. Tahini je také možno zařadit do jídelníčku jako náhradu másla. Toto máslo obsahuje řadu vitamínu skupiny B, důležité minerály jako jsou draslík, vápník, hořčík, železo a zinek a stopové prvky. Je doporučováno při osteoporóze, onemocněních kůže, sliznic, nehtů a vlasů, ke zvýšení imunity a zlepšení látkové výměny. Mažeme jej na chléb, topinky, přidáváme do pomazánek, polévek, omáček atp.

Y2EzNW