Úvod » POTRAVINY » Obiloviny & mouky » Oves bezpluchý BIO 500g


    

Oves bezpluchý BIO 500g

skladem

 

naše cena bez DPH : 39 Kč
naše cena s DPH (15 %):
45 Kč

do košíku:
  ks  

Oves bezpluchý - v bio kvalitě

Nejvíce zastoupenou živinou v ovsu jsou sacharidy, které se díky struktuře zrna lehce asimilují a pomalu vstřebávají. V ovsu se nachází v malém množství i fruktóza. Oves obsahuje rozpustnou vlákninu. Díky velké nutriční hodnotě a lehké stravitelnosti představuje oves jednu ze základních potravin lidské stravy.

Návod k přípravě: zrna ovsa bezpluchého předem namočíme a vaříme v tlakovém hrnci samotné nebo společně s celozrnnou rýží přibližně 50 minut. Požíváme jako přílohu, velice vydatná a posilující je ovesná kaše z rozvařených celých zrn, vařená přes noc.Oves lze i umlít na mouku a používat na přípravu nekvašených placek (smícháním s vodou a rychlým opečením z obou stran na pánvi s nepřilnavým povrchem), nebo přidat k mouce na pečení. Uvařené zrno dále můžeme konzumovat přímo či je využít k výrobě pomazánek, karbanátků apod.

Oves se do Evropy dostal jako plevel mezi ječmenem a pšenicí? Původ pluchatého ovsa setého sahá do oblasti Malé Asie a bezpluchý oves vznikl spontánní mutací v Číně a Mongolsku. Jedná se o nejmladší kulturní obilninu. V Rusku ze z Ovsa připravuje výživný byť alkoholický kvas – musíme sehnat recept. Má vysokou energetickou hodnotu, v historii byly pokrmy z ovsa často podávány před velkými fyzickými výkony (např. vojákům před bojem). Ovesné zrno má po uvaření jemnou chuť a lehce se lepí. Může nahradit např. rýži v příloze či jiných klasických "rýžových" pokrmech.

Ovesné zrno obsahuje značné množství zinku - dvakrát tolik co jablka a hrušky; zinek je v potravinách vůbec dosti vzácný. Z dalších stopových prvků najdeme v ovsu mimo jiné molybden, bór, jód a kobalt, takže koně mají po ovsu krásnou, lesklou srst, a my – vlasy.

Oves má vliv na krevní tlak. Plod snižuje hladinu cholesterolu v krvi a brzdí biosyntézu buněčných hormonů. Nať snižuje hladinu kyseliny močové a chrání jaterní tkáň před toxiny. Je také tradičně používána při akutních i chronických stavech úzkosti, při ztrátě napětí močového měchýře, ledvinových bolestech, revmatismu, nervozitě, nespavosti, stresu a mnoha dalších. Plod je užíván při potížích se zažívacím traktem, zácpě, cukrovce, žlučníkových a ledvinových obtížích nebo jako obklad ve formě ovesné kaše při problémech s dýcháním a hlasivkami. Obsahuje lepek.

 

MDE1MzI