Úvod » POTRAVINY » Obiloviny & mouky » Mouka Quinoa BIO, 350g


    

Mouka Quinoa BIO, 350g

skladem

 

naše cena bez DPH : 173 Kč
naše cena s DPH (15 %):
199 Kč

do košíku:
  ks  

QUINOA MOUKA: Složení: 100% mouka z quinoy. Vhodná k přípravě bezlepkového pečiva, polévek, omáček. V jakémkoliv receptu (chleba, koláč, ...) je možné nahradit až 20 % běžné mouky moukou z quinoy a výrazně tak zvýšit nutriční přínos pokrmu.

QUINOA ZRNO: Tato nenáročná a odolná vysokohorská plodina s téměř 6 tisíc let dlouhou tradicí představovala od nepaměti hlavní složku potravy obyvatel andské oblasti Jižní Ameriky. V dnešní době je quinoa ceněná hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ji klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin (12-18 %).

Zrno quinoy má vysokou nutriční hodnotu. V porovnání s běžně u nás pěstovanými obilovinami obsahuje více celkových bílkovin (16 až 18 %, výjimečně i přes 20 % v sušině), důležitější však je jejich velmi příznivá skladba. Nejvyšší podíl připadá na albuminy a globuliny, tedy na biologicky nejhodnotnější frakce, obsah méně žádaných prolaminů je nízký. Vysokým zastoupením esenciálních aminokyselin se quinoa podobá sóje. Oproti běžným obilovinám má vyšší obsah lysinu, nethioninu, cysteinu a treoninu. Zvýšený obsah histidinu je významný ve výživě kojenců a malých dětí, u nichž tato aminokyselina patří rovněž k esenciálním. Lepek quinoa neobsahuje a je proto vhodná na přípravu pokrmů pro celiatiky a některé další alergiky.

Quinou možno považovat i za dobrý zdroj některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu i vitaminu C. V porovnání s běžnými obilovinami má nižší obsah pouze niacinu. Nezanedbatelná je i přítomnost mnohých minerálií – fosforu, vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku, mědi, manganu, síry a dalších. Narozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselin, což ji zařazuje mezi neobvykle kompletní potraviny. Představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.


OTkxNGU2