Úvod » POTRAVINY » Mořské řasy » Mořská řasa Wakame BIO 50g
Wakame BIO - 50g balení
Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy rostoucí v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Daří se jí v chladné vodě silného oceánského proudění. Rostliny jsou 5 metrů dlouhé a rostou 6-12 metrové hloubce. Sklízí se od února do června pomocí dlouhých háků. Na pobřeží jsou namáčeny do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec na šňůrách sušeny. Jemné aroma předurčuje Wakame k jedné z nejvíce používaných řas. Velmi dobře se kombinuje s pozemskou zeleninou. Můžeme ji namočenou přidávat do salátů, je rovněž cennou součástí zeleninových polévek, zejména s misem. Podobně jako kombu změkčuje vlákna spolu vařených potravin a tím zvyšuje jejich stravitelnost. Obsahuje vyšší množství vápníku, vitamínu B a také vitamín C. Dobře stravitelná je již po 10 minutách varu.
Je nepostradatelnou součástí japonských diet, v japonské lidové léčbě je známým prostředkem pro čištění krve a posílení krevního oběhu. Má pozitivní vliv na úpravu krevního tlaku. Pomáhá při všech srdečních chorobách. Posiluje játra, žlučník a páteř. Miso polévka z wakame se po generace používá pro ženy na zotavení po porodu. Wakame je velmi blízce příbuzná řase kombu, v některých receptech může řasu kombu nahradit. Stejně jako kombu při častější konzumaci zabraňuje šedivění vlasů. Wakame dodává tělu pružnost.
Mekabu - je část kořenového systému wakame, pomocí něho se wakame rozmnožuje. Má velkou koncentraci minerálů, větší než všechny ostatní části wakame, nazývá se "králem wakame". Má velmi silné slané aroma a velmi tuhou konzistenci. Dá se používat stejně jako kombu. Chipsy z mekabu: mekabu otřeme vlhkým hadříkem, abychom odstranili zbytky soli. Rozehřejeme sezamový olej na 180°C a můžeme kousky mekabu fritovat. Přebytečný olej necháme odkapat na ubrousku.