Úvod » POTRAVINY » Mořské řasy » Mořská řasa Hiziki 50g


    

Mořská řasa Hiziki 50g

novinka

skladem

 

naše cena bez DPH : 117 Kč
naše cena s DPH (15 %):
134 Kč

do košíku:
  ks  

Hiziki - malé 50g balení

Hiziki jsou provázkovité černé řasy rostoucí na ponořených skalách pacifického pobřeží Japonska. Pro svůj růst potřebují slunce, proto se obvykle nacházejí jen 1-2 m po hladinou. Sklízejí se jednou ročně a to na jaře. Na rozdíl od jiných řas, které jsou sušeny pouze na slunci, jsou Hiziki sušeny teplým vzduchem. Protože jsou velmi tuhé, musí se nejprve sušit, pak čtyři hodiny vařit ve šťávě z řas arame (během tohoto vaření zjemní a absorbují pigment obsažený ve vodě z arame) a teprve potom se suší na slunci. Usušené Hiziki mají velmi dlouhou dobu trvanlivosti. Jejich chuť je trochu výraznější, ale vyplatí se na ni zvyknout, pro neobyčejně vysoký obsah minerálů a stopových prvků, zejména vápníku a draslíku. Hiziky neobsahují jen nejdůležitější minerály ve velkých množstvích, ale také množství stopových prvků jejichž celkový efekt spočívá v tom, že organismus posilují a vylepšují hladinu krevního cukru. Proto jsou velmi vhodné pro diabetiky.

Hiziki byla v Japonsku často používána a stala se zde legendárním prostředkem, který podporuje krásu a vlasům dodává lesk a plnost. Má posilující efekt na oblast plic a tlustého střeva. Obsahuje 14x více vápníku než kravské mléko. Protože Hiziky je velmi silným zdrojem minerálů a stopových prvků, doporučuje se používat jen 2-3x týdně!

100 g HIZIKI obsahuje: 1400 mg vápníku, 29 mg železa, 40 mg jódu, 59 mg fosforu, 14700 mg draslíku, 13g vlákniny, 5,6 g bílkovin, 150 j. vitamínu A, 4 mg niacinu, vitamíny B1 a B2 .

Základní příprava:

HIZIKI opláchneme, namočíme do vody nejméně na 20 min. (zvětší se až 5krát). Vodu slijeme a odstavíme pro pozdější použití (pro přípravu polévek, omáček apod.). Řasy znovu zalijeme vodou a vaříme 50 min. Ke konci varu se ochutí sójovou omáčkou. Jsou vhodné k obohacení obilných nebo zeleninových salátů. Hiziky získají dobrou chuť jsou-li vařeny s cibulí nebo kořenovou zeleninou. Hiziki robněž dobře harmonizují s olejem a proto je dobré je osmahnout.

Hiziki jako součást oblohy na talíři: řasu namočíme na 20 min. Přidáme nakrájenou cibuli, 2 pl sojové omáčky shoyu a 1 pl slunečnic. Vaříme v malém množství vody 45 minut. Takto upravená řasa se hodí jako doplněk k zeleninovým jídlům.

Hiziki s mandlemi: propláchnuté a namočené hiziki vaříme pod pokličkou na malém plameni 35 minut. Přidáme 1,5 lžíce sojové omáčky a vaříme dalších 20-25 minut než se tekutina vyvaří. Smícháme s nasekanými opraženými mandlemi a servírujeme s nasekanou čerstvou jarní cibulkou nebo petrželkou.

Hiziki salát: 1 pl hiziki namočíme, 2 ks mrkve, 100 g zelených fazolek, 1/2 pl sezamového oleje, 1 lž shoyu, 1 lž mirinu. Hiziki vaříme v trošce vody spolu se sezamovým olejem 30 min. Přidáme nakrájenou mrkev a fazolky, ochutíme shoyou a mirinem a ještě krátce povaříme. Můžeme kombinovat s jakoukoliv zeleninou.

MGYxNmU3Y