Úvod » POTRAVINY » Mořské řasy » Mořská řasa Dulse BIO, 40g


        

Mořská řasa Dulse BIO, 40g

skladem

 

naše cena bez DPH : 134 Kč
naše cena s DPH (15 %):
154 Kč

do košíku:
  ks  

Mořská řasa Dulse

Dulse je druh mořské řasy, který je nejpoužívanější a nejoblíbenější řasou severního Atlantiku. Po několik století byla řasa dulse pravidelnou součástí stravy domorodých kmenů na Islandu a Aljašce. Dulse je rostlina 15 až 30 cm dlouhá s tenkými a měkkými vějířovitými listy. Roste na skalnatých pobřežích v turbulentních vodách kolem spodní hranice přílivu. Sklizeň probíhá následovně – v květnu až říjnu se rostliny při odlivu trhají rukou a poté jsou sušeny na slunci a větru. Dále jsou už jen tříděny a baleny.

Dulse je ze všech řas nejbohatší na železo. To tělo nedokáže samo vyprodukovat, a proto ho musíme přijímat hlavně stravou. Železo velmi intenzivně posiluje krev a je důležitou látkou pro lidi trpící chudokrevností. Dalšími látkami obsaženými v řase dulse jsou vápník, hořčík, jód a fosfor. V lidské potravě představuje hlavně vápník velmi podstatnou složku. Je nezbytný pro zdravý vývin a růst kostí a zubů, proto by ho měli v jakékoliv formě užívat hlavně malé děti. Dále dostatek magnezia je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů, jód a fosfor jsou zase prvky nezbytné pro zdravý vývoj organismu.

Mořská řasa dulse má velmi měkkou strukturu, proto je dobře poživatelná. Má jednoznačně kořeněné aroma. Nejvíce se používá jako příměs do polévek a kondimentů. Při její přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme právě do polévek (nikdy však řasu s polévkou nevařte více jak dalších deset minut, ztrácí pak skoro všechny obsažené minerály a vitamíny). Lehce povařená s cibulí dává dobrou kombinaci nebo chutnou přílohu k ovsu nebo jiným obilným jídlům. Jednoduše namočená vytvoří barevnou výživnou přílohu k řadě salátů.

Řasu můžeme použít jako koření: nasucho ji opražíme a pak rozdrtíme v hmoždíři na prášek. Přidává se do polévek (na konci varu), do salátů i do hlavních jídel.

Informace pro spotřebitele: obsahuje přirozeně velké množství jódu. Nadměrná konzumace může vést k poruchám štítné žlázy. Doporučený denní příjem je 0,2mg jódu. Proto nepřekračujte denní spotřebu více než 1 čajovou lžičku = cca 1g.

NDEzMz