Úvod » POTRAVINY » Mořské řasy » Mořská řasa Arame 100g
Řasy Arame rostou v japonských mořích hlavně u pobřeží japonského ostrova Izu. Listy mají tvar vějíře, který je asi 30cm dlouhý a 4 cm široký. Sbírají se ručně od května do srpna. Potom se sedm hodin vaří až jsou měkké a nakonec se suší na slunci. Aby se daly lépe používat v kuchyni, krájí se na tenké nudličky. Připomínají tak řasu Hijiki. Arame má trochu nasládlou chuť, což způsobuje vysoký obsah manitu, přírodního cukru, který se vyskytuje ve většině hnědých řas.
Cení se pro příznivý účinek na vysoký krevní tlak. V tradiční japonské medicíně se používala řasa Arame při léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů. Pomáhá při osteoporóze, anemii, špatné kvalitě zubů, nehtů a vlasů, a při porušené funkci štítné žlázy. Konzumace Arame také posiluje oblast sleziny a slinivky.
Používají se spíše jako koření při vaření luštěnin (doba přípravy se tím zkracuje) nebo se přidávají pro zvýraznění chuti do polévek či zeleninových jídel. V receptech ji často najdeme v kombinaci se sojovým sýrem Tofu, nebo vařenou v marinádě z rýžového octa a sojové omáčky. V kuchyňské úpravě je vhodná do různých závitků a náplní. Má velké množství minerálů a stejně jako ostatní mořské řasy je bohatá na vápník, vlákninu a jód.
Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy zkrátka nerostou.
Příprava: Řasy dobře opláchneme a namočíme do vody na 10-20 min. Vzniklý roztok má hnědou barvu s obsahem hodnotných živin, proto se doporučuje nechat jej k dalšímu použití. Při vaření zvětšují svůj objem 5-6x. Vaříme je 20-30 min.