Úvod » POTRAVINY » Miso & Umepasta » Miso shiro 350g
Japonské živé nepasterizované miso krátkodobě fermentované pod tlakem velkých kamenů vyráběné tradičním ručním způsobem osvědčeným po tisíce let ze sojových bobů, rýže, koji a mořské soli. Je charakteristické svou sladkou chutí. Díky tomu obsahuje velké množství výživných látek včetně enzymů. Vhodné pro letní způsob vaření. K výrobě Shiro misa se používá o polovinu méně soli a více Koji, který pomáhá škrobu zcukernatět. Čas pro fermentaci je také mnohem kratší a přispívá k nasládlé chuti – kolem 2 - 8 týdnu. Vhodné pro vegany a vegetariány.Vzhledem ke své chuti a složení je vhodné jako první miso podávané dětem (od 8 měsíce). Použití do miso polévky: na 1 porci - půlku čajové lžičky misa rozmícháme v teplé vodě (z polévky) v misce a přidáme zpět do polévky. Necháme prohřát - nevaříme!
Miso podporuje látkovou výměnu. Má velký obsah bílkovin, vitamínů a minerálů. Pomáhá při srdečních chorobách. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje a proteiny ve vyváženém složení. Je nízkotučné a nízkokalorické a má schopnost na sebe vázat radioaktivní látky.
Použití: do miso polévek, dochucení luštěninových pomazánek, omáček, krémů, dresingů, kaší, do dušené zeleniny atp.