Úvod » POTRAVINY » Dochucovadla & zahušťovadla » Mirin rýžové víno 500ml
Mirin je japonské koření, které obsahuje asi 14% alkoholu. K výrobě mirinu se používá napařovaná rýže Mochi-Gome, kome-koji (kultivované rýže) a shochu (destilovaný alkoholický nápoj), jež se nechají fermentovat po dobu asi 2 měsíců. Jedná se v podstatě o nižší sortu sladkého rýžové vína používané tradičně jen jako dochucovadlo při vaření. Dodává jídlu delikátní sladkou chuť a dělá ho relaxovanějším. Někdy bývá nazýváno jako slazené saké, což v podstatě je. Mirin se také používá tam, kde potřebujeme nahradit sójovou omáčku a cukr.
Mirin je čirá, zlatá tekutina. Dodává jemnou sladkost a příjemnou vůní široké škále japonských jídel. Při přípravě ryb a mořských plodů eliminuje jejich zápach.
Historie mirinu spadá do doby před více jak 400 lety. Zpočátku se používal k pití ale co se jeho chuť stala silnější a sladší, používá se pouze na vaření.
Mirin můžeme přidat přímo do uvařeného jídla nebo krátce povařit, přičemž alkohol samozřejmě vyprchá. Pokud chceme alkohol zachovat, přidáme mirin až do hotového pokrmu. V makrobiotické kuchyni se používá při přípravě marinád, dresingů, omáček, k dochucení zeleniny i dezertů.