Úvod » POTRAVINY » Dochucovadla & zahušťovadla » Kuzu BIO 100g
Rostlina kuzu je dřevnatá liána. Má svůj původ v japonských horách. Dnes roste také v USA, zvláště na jihu, kde je známa jako „kudzu“. Přesněji řečeno je kuzu škrob z kořene rostlinného keře. Tento velmi tvrdý, divoký kořen je nositelem velkého množství energie. Může v pravém slova smyslu „prorůstat skálou“. To je důvodem, proč měly vždycky svoje místo v jídelníčku silných mužů právě tak jako v medicíně. Průměrně dosahuje kořen kuzu 90-ti kg. Proto je nazýván Orientální obr. Tradiční východní medicína si vybírá kuzu pro léčení zejména zažívacího traktu, ve světě vaření je také považován za nejlepší škrob. Tradičně se kořen kuzu sbíral v období pozdního podzimu a za rané zimy. Byla to velice nákladná a obtížná práce. Po vyhrabání se kořeny nařezaly pilkou a potom se ručně omývaly v horských potocích. (V zimě!) Přitom se vymýval z kořenů škrob. Protékající tekutina byla shromažďována v nádržích, kde se mohl škrob usazovat a zhoustnout. Celý proces je mnohem náročnější, než jsme vám zde popsali. Zdůrazňujeme to jen proto, abychom naznačili, jak bylo kuzu ceněno a žádáno. I za cenu obrovské námahy.
Škrob kuzu tedy tradičně doporučovaný na zažívací problémy. Vědci objevili, že kuzu má také vysoký obsah flavonoidů, které jsou příčinou výrazného léčivého působení na oběhový systém. Flavonoidy a příbuzná skupina známá jako bioflavonoidy jsou přírodního původu a pomáhají regulovat metabolismus. Mají také příznivý vliv na lidskou fyziologii tím, že uvolňují cévy, které jsou staženy vlivem napětí a stresů. Léčebný efekt těchto flavonoidů byl prokázán již ve staré Číně. Když byl pravidelně dodáván do lidského těla prášek kuzu nebo extrahované flavonoidy snížil se vysoký krevní tlak a zlepšil se stav chronické migrény, ulevilo se bolestem v ramenou, krku a hlavě. Kromě uvolnění cév flavonoidy přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a snižují riziko utváření krevních sraženin.
Kuzu posiluje a reguluje zažívání. Je velice lehce stravitelný, střeva ho lehce vstřebají. Jako domácí léčebný prostředek je kuzu velmi vhodný za těchto okolností:
celkové vyčerpání (kuzu zahání únavu a zvyšuje vitalitu)
akutní střevní problémy (zvláště průjem, včetně průjmu při choleře a úplavici)
chronické střevní choroby
nachlazení (velmi často se připojuje ke střevní slabosti nebo k vyčerpání)
horečka – kuzu ji pomáhá snižovat
při pravidelné konzumaci se sníží se vysoký krevní tlak a zlepší se chronické migrény
zužování cév – kuzu uvolňuje (dilatuje) cévy, které jsou staženy vlivem napětí a stresů
kuzu snižuje riziko utváření krevních sraženin
pomáhá na uvolnění napnutých svalů.
kuzu je velmi vhodný pro pacienty, kteří nemohou konzumovat pevnou stravu a je vhodný i pro zvířata
Použití: Kuzu je nepřekonatelný prostředek pro zahušťování. Po jeho použití jsou např. omáčky jiskřivé, průhledné, polévkám přidá lesk. Při zahušťování výrazně nezmění původní chuť omáčky ani polévky. Používá se k zahušťování omáček, polévek, pudingů, masových směsí apod. Zelenina a ryby poprášené kuzu před fritováním mají světlý křupavý povrch. Protože kuzu pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, je tedy ideální do různých dezertů, pudingů, ovocných koláčů apod. Chceme-li použít kuzu na zahuštění, rozmícháme požadované množství ve studené vodě a na závěr vlijeme do hotového pokrme. Za stálého míchání přivedeme k varu, ale nevaříme, necháme prohřát a vypneme.
Léčivý nápoj umesho-kuzu: pro dospělého - 2 vrchovaté čajové lžičky rozmícháme v 1 hrnku studené vody. Přidáme 1 lžičku umepasty a též rozmícháme. Na míchání používáme dřevěnou vařečku, aby nápoj nepřicházel do styku s kovem. Na středním plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Jak začne tekutina houstnout, ještě před koncem přidáme 3 kapky Tamari nebo Shoyu. V okamžiku varu vypneme. Necháme vychladnout avšak popíjíme ještě teplé. Nápoj pijeme 1 - 2x denně dle potřeby.
Dětem dáváme poloviční dávku, umepastu pouze na třetinu lžičky. Léčivý nápoj bude taktéž kuzu smíchané se lžičkou obilného sladu, pokud dítě odmítá slanou chuť. Naše zkušenost je ale taková, že děti umesho-kuzu milují právě pro svou slanou chuť, protože cítí, že jim dělá dobře.