Úvod » POTRAVINY » Obiloviny & mouky » Jasmínová rýže celozrnná BIO 5kg
Jasmínová rýže celozrnná
Jasmínová rýže se nejvíce pěstuje na severu Thajska. Právě díky výjimečným vlastnostem půdy v této oblasti a subtropickému klimatu, dostává jasmínová rýže své charakteristické aroma. Oblibu si našla po celé Asii, Americe i Evropě. Nejvíce se však používá v čínské a thajské kuchyni, kde se rýže jí hůlkami a je tedy potřeba, aby držela pohromadě. Zrníčka jsou dlouhá, lehce průsvitná s příjemnou ořechovou vůní a lepivou konzistencí. Při vaření voní rýže po jasmínových květech a je velmi zdraví prospěšná. Jasmínová rýže má dokonce schopnost regulovat množství cholesterolu v krvi.
Díky své lepivé konzistenci je jasmínová rýže ideální pro přípravu nejrůznějších pilafů, nákypů, salátů a sladkých dezertů. Můžete ji samozřejmě připravit i jako přílohu, je vhodná do rizot a určená spíše pro teplejší měsíce na rozdíl od rýže kulatozrné, kterou jíme spíše v zimě.
Příprava: rýži properte a vařte s vodou v poměru 1:2 15-20 minut. Po této době už by měla být všechna voda vyvařená. Rýži ještě nechte chvíli odpočinout a před podáváním ji nakypřete.
Jasmínová rýže obsahuje velmi cenný sodík a vitamín B1, který nám pomáhá lépe trávit. Vědci navíc potvrdili její příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. I proto by se rýže měla v našem jídelníčku objevovat co nejčastěji.