Úvod » POTRAVINY » Obiloviny & mouky » Jáhly (jemné) BIO, 1kg
Jáhly jsou vyráběny loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek),vlákninu a vitamíny skupiny B.
Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se také používají jako příloha obdobně jako rýže. Právě rýží byly tradiční jáhly vytlačeny (od novověku, především v Evropě kromě východní) – např. místo jahelníku nastoupil rýžový nákyp (resp. na slano rizoto).
Příprava: propláchnuté a spařené jáhly vaříme na mírném ohni pod pokličkou se špetkou soli v poměru s vodou 1:3 cca 40min.