Úvod » POTRAVINY » Sušené plody, ořechy a semena » Hrozinky sultánky BIO 300g
Rozinky sultánky BIO
Něco o rozinkách:
Historie rozinek je asi tak stará, jako historie vinné révy. Vinné hrozny zřejmě vlivem velkého sucha a horka oschly a lidé zjistili, že tyto svrasklé plody mají výtečnou sladkou chuť. Běžně se rozinky i dnes nechávají vyschnout na slunci. Rozinky obsahují asi 60% cukru, z toho polovinu tvoří glukóza a polovinu fruktóza. Taktéž obsahují velké množství antioxidantů a v tomto ohledu se dají porovnat se sušenými švestkami a meruňkami.
Dentisté a dentální hygienistky dlouho nedoporučovali jíst rozinky, protože se domnívali, že sladká chuť v kombinaci s lepkavostí rozinek způsobuje zubní kazy a nemoci dásní. Nedávno se však zjistilo, že vazkost potravin nemá na destruktivní procesy v ústech v podstatě žádný vliv a navíc právě v rozinkách se nachází látky, jež se podílejí na ničení škodlivých bakterií. Tyto látky brzdí množení streptokoků, kteří zejména stojí v pozadí vzniku zubního kazu. Pokud tedy děti žadoní o něco sladkého na zub, rozinky jsou lepší alternativou než bonbony. Země původu: Kalifornie.
Používáme k doslazení dezertů a zákusků, dětem na kaše např. rozvařené a zahuštěné kuzu, nebo jen tak jako směs na cesty např. s oříšky a kustovnicí...
Obsahují: