Hrách zelený celý BIO
Hrách patří k nejstarším kulturním plodinám. Patří do skupiny plodin označovaných jako luskoviny čeledi bobovitých. Podle nálezů byl rozšířen již v mladší době kamenné a bronzové v Malé Asii a v době kolových staveb ve Švýcarsku. Nejstarší doklady o pěstování luskovin jsou uváděny z Předního východu. Již Římané (Plinius) znali a používali hrách pro množství bílkovin jako výživnější než obilí.
Hrách obsahuje asi 25 % bílkovin, 62 % sacharidu, 1 % tuku, 6 - 7 % vlákniny, 2 - 3 % minerálních látek. Obsah tuku je nízký, ale má příznivé složení mastných kyselin. Hrách je významným zdrojem provitaminu karotenu a nezralá semena obsahují ještě vitamin C. Vysoký je obsah minerálních látek, zvláště fosforu a draslíku, ale i vápníku a hořčíku. Stejně jako jiné luštěniny je hrách bohatým zdrojem molybdenu.
Hrách je velmi sytý a vydatný, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje bílkoviny vysoké kvality. Při jedení hrachu tedy očekáváme přísun velkého množství béček a enzymu protézy, která brání formování rakoviny na buněčné úrovni a tím působí preventivně proti rakovině.
Aby hrách nenadýmal, vaříme ho s mořskou řasou Kombu, bazalkou, majoránkou či saturejkou. Přidáním anýzu a koriandru se stává hrách lépe stravitelným. Hrách rovněž namáčíme přes noc a vaříme v tlaku 1 hodinu. Výborná je hrachová kaše, hrachová polévka nebo naklíčený a opražený hrách (pučálka).