Fazole bílá ledvina
Je to plochá ledvinovitá fazole s jemnou chutí. Díky této chuti jsou ideální ve spojení se zeleninou. Fazole lze využít pro přípravu salátů, polévek, kaší, zapečených jídel, pomazánek či gulášů. Fazole mají však i své léčebné účinky. Obsahují mnoho minerálů a vitamínů (např. vitamín A, vitamíny skupiny B a C, kyselinu listovou, vápník, měď, jód, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek a další).
Napomáhá redukovat LDL cholesterol v krvi, tím že se vstřebává pomaleji uvolňuje do těla cukry postupně a tím napomáhá stabilní hladině inzulinu a krevního cukru, snížuje krevní tlak, vysoký obsah vlákniny zaručuje dobrou peristaltika střev a tím ochraňuje před vznikem hemoroidů a rakoviny střev.
Fazole v kombinaci s rýží nebo jiným druhem obilniny poskytují plnohodnotné bílkoviny pro vegetariány.
Základní příprava: fazole namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme, přidáme čerstvou, přivedeme k varu a sebereme pěnu, která se vysrážela na povrchu. Přidáme řasu kombu a v tlakovém hrnci vaříme 60minut. Po otevření hrnce ještě krátce povaříme se lžičkou soli pro lepší stravitelnost a chuť.