Fazole Adzuki jsou nazývány „královnou fazolí“. Adzuki jsou malé podlouhlé fazolky, tmavě červené až hnědé barvy. Po uvaření dostanou jemnou ořechovou chuť. Jsou velice populární v asijské a hlavně japonské kuchyni. Pěstují se především v Japonsku, kde jsou po sóje nejdůležitější luštěninou.
Adzuki mají sladkou, silnou chuť. Neboť mají adzuki fazole stejnou dobu varu jako rýže, jsou v Japonsku často vařeny se sladkou rýží. Výsledkem je červený pokrm zvaný „Adzuki-mochi“. Jsou vhodné na přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů a salátů. Používají se také v podobě mouky do těst, polévek, koláčů a rýžových pokrmů. Z této mouky jsou vyráběny i bonbóny a marmelády. Vařené společně se sušenými meruňkami se dají připravit jako báječný dezert.
Fazole Adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají velmi pozitivní vliv na aktivitu ledvin. V Číně, kde je výživa uznávána v souvislosti s biopolárními zákony přírody, mají adzuki fazole velký význam v souvislosti s jin a jang harmonií. Fazole zesilují „yangový“ charakter výživy.
Složení:
100 g adzuki obsahuje 1 430 KJ, 21 % bílkovin, 1,4 % tuku, 56 až 64 % sacharidů, 8 % vlákniny, cholesterol 0g, vitamín A 17 IU, vitamín B2 0,22mg, vitamín B6 0,351mg, vápník 66mg, železo 1,094mg, hořčík 127mg, zinek 5,04mg.
Základní příprava: Před vařením je propláchneme a nejméně 6 hodin namáčíme ve vodě (u této luštěniny však namáčení není nezbytné). Namáčecí vodu nemusímeslévat. Vaříme 50 minut v tlakovém hrnci s řasou Kombu.