Červená čočka půlená, loupaná BIO 500g
Červená čočka pochází z Turecka, dnes je ale rozšířená po celé Asii i Evropě. Má vysoký obsah železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je vhodná pro vegetariány a rovnoměrné uvolňování glukózy je vhodné pro diabetiky. Obsahuje také vysoký podíl vlákniny.
Protože je červená čočka jedinou luštěninou, která nenadýmá, mohou ji konzumovat i kojící matky. Zároveň je to první zdroj bílkoviny, který můžete dítěti nabídnout v době přikrmování, začít můžete už v 9. měsíci věku dítěte. Zpočátku ji zkuste přidávat do obilného mléka (pro lepší stravitelnost začněte červenou čočkou loupanou!), zeleninových kaší, poté lze čočku podávat samotnou.
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhlami z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu. Zkuste kombinaci červené čočky a bulguru. Zláště při nemoci přjde k chuti typické indické postní jídlo červená čočka vařená dohromady s bílou rýží.
Základní příprava:
červenou čočku loupanou nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Uvařená je za 15 minut.
Propláchnutou vaříme s kouskem mořské řasy.
Dosolíme solí či Tamari před koncem varu.
Výživové hodnoty / 100g:
Energie: 1415kJ (362Kcal)
Bílkoviny: 25,5g
Tuky: 2,1g
z toho nasycené: 0,16g
Sacharidy: 59,5g
z toho cukry: 1,5g
Vláknina: 10,6g
Sůl: 0,09g