Úvod » POTRAVINY » Luštěniny » Čočka červená BIO, 500g


        

Čočka červená BIO, 500g

(neloupaná)

skladem

 

naše cena bez DPH : 39 Kč
naše cena s DPH (15 %):
45 Kč

do košíku:
  ks  

Červená čočka neloupaná

Červená čočka pochází z Turecka, dnes je ale rozšířená po celé Asii i Evropě. Má vysoký obsah železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je vhodná pro vegetariány a rovnoměrné uvolňování glukózy je vhodné pro diabetiky. Obsahuje také vysoký podíl vlákniny.

Protože je červená čočka jedinou luštěninou, která nenadýmá, mohou ji konzumovat i kojící matky. Zároveň je to první zdroj bílkoviny, který můžete dítěti nabídnout v době přikrmování, začít můžete už v 9. měsíci věku dítěte. Zpočátku ji zkuste přidávat do obilného mléka (pro lepší stravitelnost začněte červenou čočkou loupanou!), zeleninových kaší, poté lze čočku podávat samotnou.

Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhlami z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu. Zkuste kombinaci červené čočky a bulguru. Zláště při nemoci přjde k chuti typické indické postní jídlo červená čočka vařená dohromady s bílou rýží.

Základní příprava: neloupanou červenou čočku je vhodné alespoň na 2 hodiny namočit, ale není třeba pokud spěcháte. Propláchnutou vaříme s kouskem řasy 30 minut. Dosolíme solí či Tamari před koncem varu.

 

MTJlYjc0