Úvod » POTRAVINY » Čirokové zrno, 500g


    

Čirokové zrno, 500g

skladem

 

naše cena bez DPH : 34 Kč
naše cena s DPH (15 %):
39 Kč

do košíku:
  ks  

Čirokové zrno

Čirok původně pochází ze Severní Afriky. Tato produkce čiroku pochazí z Indie.

Je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálních látek a zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Je přirozeně bezlepkový.

Je nejen dobrým zdrojem bílkovin (11%), ale také vlákniny (25%). Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů pak především vitamín B6, vitamín B1 (nervový systém, proti únavě), vitamín B2 (kůže, oči) či niacin (metabolismus, hladina cholesterolu, únava).

Čirok je protizánětlivý, má antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi.

Kaše z čiroku dokáže díky vysokému obsahu antioxidantů snižovat oxidační stres v těle člověka.

POUŽITÍ:

Slouží jako základ nejrůznějších kaší či nákypů, zavářka do polévek, do teplých i studených salátů.

S čirokovým zrnem při jeho přípravě pracuje stejně jako s pohankou nebo jáhlami.

Čirokové zrno není potřeba spařovat. Stačí propláchnout a vařit ve vodě v poměru 1:2,5-3. Doba varu je cca 45min.

Pokud čirok namočíme na několik hodin nebo přes noc, doba varu se zkracuje na cca. 25min.

Vynikající je čiroková mouka na pečení chleba, sušenek, koláčů či placek. Výzkumi dokázaly, že při pečení, mletí a vaření zůstává obsah antioxidantů stejný jako před tepelnou úpravou zrna.


YTJjMjA