Čaj Bancha by v naší kuchyni určitě neměl chybět. Je vhodný pro běžné pití, neobsahuje thein, takže je vhodný i pro děti.
Čaj se připravuje z lístků vzrostlého tříletého keře japonského čajovníku. Lístky se sklízí v pozdním létě nebo na podzim, kdy se thein stáhne do větví a kořenů. Předností čaje, která plyne z pozdní doby sklizně, je také jeho lehká zásaditost. Při přípravě čaje z těchto větviček a lístků dochází k uvolnění velkého množství minerálních látek, jako např. vápník, hořčík, mangan, železo aj. Z jedné dávky čaje lze získat podobně jako u zeleného čaje více nálevů.
Účinky na organismus: Je velmi vhodný pro:
Příprava: 2 čajové lžičky (1-2 g) čaje zalijeme 1 litrem horké vody o teplotě cca 80°C. Necháme 5 minut louhovat. Nálev lze samozřejmě připravit jak slabší, tak silnější. Lze připravit následně až 3 nálevy, přičemž dobu louhování prodlužujeme, nebo můžeme i nechat přejít varem.