Úvod » POTRAVINY » Mouka Teff celozrnná, 350g


    

Mouka Teff celozrnná, 350g

novinka

skladem

 

naše cena bez DPH : 69 Kč
naše cena s DPH (15 %):
79 Kč

MOUKA TEFF: 100% pomleté zrno TEFF, mouku je vhodné přidávat do směsí pro bezlepkové pečení společně s moukou rýžovou, jahelnou či pohankovou, nebo na přípravu kaší a placek z kvašené mouky.

ZRNO TEFF: je dieteticky významnou obilninou a je považována jako jedna z plodin 3. tisíciletí. Hodí se především pro bezlepkovou dietu, ale také pro sportovce a příznivce zdravé výživy. Tuto tradiční africkou plodinu pěstují nyní v Evropě nizozemští zemědělci. Teff je nejdrobnější obilninou na světě. Rozměr teffového zrna nepřesahuje jeden milimetr a na vyvážení jednoho zrna pšenice je tefových zrn třeba přibližně sto padesát. Teff je plodinou, kterou bychom v jídelníčku neměli opomínat. Obsahuje totiž vysoké množství bílkovin a řadu cenných minerálů.

  • otruby a klíčky
  • tefové produkty mají vysoký obsah proteinů (10-12%) a vápníku
  • vysoký aminokyselinový profil (valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, cystein, tryptofan, tyrosin, threonin, fenylalanin - 100% a více doporučené denní dávky)
  • vysoké množství železa (Etiopané nemají problémy s chudokrevností), je lépe vstřebatelné než z jiných obilnin
  • thiamin, fosfor, měď, lysin (vyšší než u ječmene a pšenice)
  • zinek, draslík a hořčík (také více, než například pšenice, ječmen, rýže nebo kukuřice)
  • vláknina - podporuje mikroflóru tlustého střeva a zlepšuje trávení
  • vzhledem k nutričním látkám vhodné pro výživu sportovců

Teff neobsahuje lepek. V posledních letech dochází k prudkému nárůstu potravinových alergií a intolerancí. Jedním ze závažných problémů dneška je nesnášenlivost lepku, tzv. celiakie. V potravinářském průmyslu se kvalita obilí určuje na základě množství obsaženého lepku. Čím více lepku v zrnu, tím kvalitnější mouka. Bohužel ruku v ruce s tímto „šlechtícím trendem“ stoupá i počet celiaků.

Domácí využití: Teff používejte stejně jako ostatní obilniny (kuskus, rýži, pohanka, ...), hodí se na:

  • přípravu sladkých kaší či nákypů
  • základ sytých salátů
  • přílohu k masu
  • zavářku do polévek
  • pečení pečiva všeho druhu

Základní příprava teffu: Zrno teffu se vaří obdobně jako rýže, avšak pozor! Zatímco u rýže dáváme dva šálky vody na jeden šálek rýže, u teffu je třeba použít na jeden díl zrna 3 díly vody. Zdá se to možná nepochopitelné, vzhledem k tomu jak je zrno teffu miniaturní, avšak právě tento poměr je ten správný. Zrno teffu můžeme před vařením propláchnout vodou, ale není to nutné. Vaříme na mírném ohni. Zhruba po 15 minutách začnou na hladině plavat jednotlivá zrnka, ale hlavní hustá kaše se mezitím už tvoří na dně hrnce, proto promíchejte, aby nedošlo k připálení. Uvařený teff je měkký, má lahodnou oříškovou chuť a příjemné aroma. Oheň vypneme po 20 minutách a necháme 10 minut dojít. Promícháme před podáváním. K ochucení je možné použít jakékoliv koření. Například se skořicí či vanilkou je vynikající.

ZWE0ZGMz